• Een duurzame oplossing

  De unieke eigenschappen van kunststof

  Kunststof is bezig met een opmars. De reden zijn de vele unieke eigenschappen van kunststof ten opzichte van metaal.

  De eigenschappen van kunststof op een rij:

  • Goedkoop
  • Isolerend
  • Licht
  • Oxideert niet
  • Veelzijdig

  Kunststof is in de praktijk vaak goedkoper en lichter van gewicht dan traditionele materialen zoals hout en staal. Kunststof is bovendien duurzaam en vraagt minder onderhoud.

  Daarnaast heeft kunststof de unieke eigenschap aanpasbaar te zijn aan de omstandigheden waarin het gebruikt dient te worden. Door de toevoeging van additieven wordt kunststof sterker, weerbaarder, vuurvaster of juist slapper gemaakt.

   

  Waarom kunststof inmiddels metaal inhaalt

  Kunststof is in de huishoudelijke omgeving niet meer weg te denken. Inmiddels is kunststof ook bezig met een opmars binnen de industrie; waarbij afnemers steeds de duurzaamheid van kunststof verkiezen boven het gebruik van staal of rvs.

  Kunststof kent namelijk een lagere kostprijs en laat zich in meer vormen gieten dan traditioneel materiaal. Ook levert kunststof een behoorlijke gewichtsbesparing op. Door de lagere kostprijs en de grotere ontwerpvrijheid, kiezen steeds meer bedrijven voor de overstap naar kunststof. Voor veel van die bedrijven is de overstap op kunststof een manier om de concurrentie voor te blijven.
  Alle voordelen van kunststoffen op een rij.
  • De prijs: kunststoffen zijn goedkoper dan metalen en kunnen eenvoudig worden verwerkt. Hierdoor zijn producten van kunststof goedkoper dan vergelijkbare producten van bijvoorbeeld aluminium of staal
  • Meer en betere isolatie: Elk metaal zal tot op zekere hoogte elektriciteit geleiden. Kunststoffen daarentegen werken isolerend. Hierdoor zijn kunststoffen bij uitstek geschikt voor de behuizing van machines en voor de isolatie van elektriciteitskabels. Zo wordt voorkomen dat delen van een machine ongewenst een spanningsveld gaan vormen
  • Licht gewicht: Kunststof heeft een lage soortelijke massa. Het gevolg is dat een kubieke meter kunststof aanzienlijk lichter is dan een kubieke meter staal. Uw voordeel is dat kunststof het gewicht van het product fors reduceert. Bij machines waarbij gewicht een belangrijke rol speelt, biedt het gebruik van kunststof veel kansen
  • Geen roest: elk metaal oxideert, waardoor de mechanische kwaliteit naar verloop van tijd verslechtert. Kunststof is niet aan roest onderhevig: kunststof is goed bestand tegen weersinvloeden. Ook kan kunststof beter tegen zuren dan metalen
  • Veelzijdigheid: De hoeveelheid vormen die met kunststof kan worden gemaakt, is eindeloos. Kunststoffen kunnen worden geperst, gespoten en gegoten. Of geëxtrudeerd en gesmolten, om ze vervolgens met lucht op te blazen tot dun plastic. Door te lassen kunnen thermoplastische kunststoffen bovendien aan elkaar worden bevestigd.

   

  De opmars van kunststof

  Vanwege de vele voordelen worden kunststoffen inmiddels breed toegepast in de techniek. Deze ingezette trend zal de komende jaren doorzetten. Kunststoffen worden van steeds betere kwaliteit, waardoor kunststof steeds vaker het metaal zal vervangen.

  Als branchevereniging merken wij dat er steeds minder terughoudendheid is om kunststoffen te gebruiken in plaats van metalen.

  Over ons

  Wij zijn UNIK, de Unie Nederlandse Industriële Kunststofbewerkers. Wij geloven in een toekomst waarin kunststof de plek inneemt van metaal binnen de technische industrie. Meer weten? Bekijk onze eerdere succesvolle projecten en onze oplossingen per industrie.
  Unie Nederlandse Industriële Kunststofbewerkers