• Een duurzame oplossing

  Galvanische corrosie begrijpen én voorkomen

  Galvanische corrosie komt steeds vaker voor in de industrie. Gelukkig is het te voorkomen door beter gebruik te maken van materialen.

  Lees hieronder onze oplossingen voor galvanische corrosie.

  Snel naar:

   

  Galvanische corrosie komt steeds vaker voor

  Galvanische corrosie komt tegenwoordig vaker voor dan vroeger. In veel industrietakken gelden steeds strengere normen op het gebied van CO2-uitstoot. Ook is in de afgelopen jaren gewichtsreductie een belangrijk thema geworden. Hierdoor wordt steeds vaker gekozen voor modernere oplossingen: hybride structuren en staal van hoogsterkte.

  In veel industrieën worden de oude materialen vervangen door nieuwe componenten van verschillende metaalsoorten, maar met dezelfde bevestigingswijze als voorheen. Wat in de praktijk dan gebeurt, is dat verkeerde combinaties van metalen op termijn zorgen voor een lokale aantasting: galvanische corrosie.

   

  Het ontstaan van corrosie

  Galvanische corrosie ontstaat vaak wanneer er een te groot verschil in potentiaal is tussen de metalen. In de meeste opstellingen ontstaat het als één metaal zich als anode gedraagt en de andere als kathode.

  De aanwezigheid van een geleider versnelt het proces. Dit zien we vooral wanneer een vochtige elektrische geleider zoals een water-, zuur- of basische oplossing de beide metalen verbindt.

   

  Stappenplan om galvanische corrosie te voorkomen

  De beste remedie om galvanische corrosie te voorkomen, is het vermijden van direct contact tussen materialen of te kiezen voor andere materialen.

  Afhankelijk van de oorzaak, zijn er verschillende oplossingen.

  • Isoleer metaalcomponenten, bijvoorbeeld via isolatoren, kunststof bussen en polyamide sluitringen.
  • Verplaats materiaal: verplaats de verbinding naar een zone die niet aan vocht is blootgesteld.
  • Bescherming: door de kathode, anode of beiden te coaten, neemt de kans op galvanische corrosie af. De breedte van de te coaten zone hangt af van hoe geleidbaar het corrosieve milieu in uw omgeving is.
  • Gebruik geen metaal, maar kies voor materialen van kunststof.

   

  Metaal is gevoelig voor corrosie. Kunststof niet.

  Door uw huidige materialen te coaten, isoleren of te beschermen, vertraagt u het proces wat corrosie veroorzaakt. De onderliggende oorzaak wordt hier echter niet mee weggenomen, want metaal is en blijft gevoelig voor corrosie.

  De enige duurzame oplossing om galvanische corrosie te voorkomen, is door over te stappen van metaal (aluminium, rvs) op kunststof. Kunststof oxideert namelijk niet en is daardoor ongevoelig voor aantastingen van buitenaf.

  Kunststof is bovendien goedkoop, gaat jarenlang mee en is flexibeler dan metaal.

   

  Over ons

   Wij zijn UNIK, de Unie Nederlandse Industriële Kunststofbewerkers. Wij geloven in een toekomst waarin kunststof de plek inneemt van metaal binnen de technische industrie. Meer weten? Bekijk onze eerdere succesvolle projecten en onze oplossingen per industrie.

  galvanische corrosie