De voedingsmiddelenindustrie is de grootste industrie van Nederland. Hygiëne, voedselveiligheid, efficiëntere productie en duurzaamheid zijn hier van groot belang.

Afhankelijk van het marktsegment wordt er nog veel metaal gebruikt in het productieproces. Veelal is dat alleen vanwege cosmetische redenen. Kunststoffen vormen heel vaak een uitstekend alternatief voor metalen zoals RVS. Kunststoftanks, kunststof(koel)leidingen, kunststofpompen, kunststofbaden en dergelijke worden steeds vaker ingezet in deze groeiende industrie. Dit gebeurt omdat kunststof:

  • licht van gewicht is;
  • geen last heeft van corrosie;
  • gemakkelijk verwerkbaar is;
  • hygiënisch is;
  • een glad oppervlak heeft;
  • een lange technische levensduur heeft.

Kunststoffen zijn hierdoor volledig in te passen in het totale hygiënemanagement en de voedselveiligheid!

voedingsmiddelenindustrie kunststof toepassing machine

Drankenindustrie

De drankenindustrie is traditioneel een marktsegment dat bijzonder hoge eisen stelt aan hygiëne en de daarbij behorende technologieën. De volksgezondheid en de houdbaarheid van het product zijn de belangrijkste uitgangspunten in dit segment. Kunststoffen bieden complete oplossingen voor vele hygiëneprocessen binnen de drankenindustrie en vormen een goed alternatief voor traditionele materialen.

Koel- en vriesopslag

Koel- en vriesinstallaties zijn belangrijke onderdelen in de voedingproductieketen. Deze installaties zijn in bijna alle marktsegmenten te vinden. Beperkt houdbare producten worden opgeslagen in gekoelde magazijnen met nauwkeurig geregelde, betrouwbare temperaturen. Veel vis, maar ook vlees uit slachthuizen wordt in vrieshuizen op een temperatuur beneden het vriespunt bewaard. Kunststofproducten voor koelapplicaties maken een uitstekende temperatuurcontrole mogelijk.

Zuivelverwerkende industrie

De zuivelindustrie bestaat hoofdzakelijk uit het verwerken van vloeibare zuivelproducten (zoals melk en yoghurt) en vaste zuivelproducten (zoals kaas). De kwaliteit van deze eindproducten kunnen negatief beïnvloed worden en zelfs gevaren opleveren wanneer schadelijke bacteriën in de productieprocessen aanwezig zijn. Hygiëne en het toepassen van de juiste temperaturen zijn daarom van vitaal belang. Kunststoffen zijn hygiënisch en hebben bij een juiste inzet een lage temperatuurgeleiding.

Visverwerkende industrie

De visverwerkende industrie bestaat uit het verwerken van vis, schaal- en schelpdieren. Hier spelen hygiëne en voedselveiligheid een belangrijke rol. Om dit te waarborgen zijn kwalitatieve materialen nodig. Denk aan het invriezen van de producten of het desinfecteren van onderdelen in het productieproces. Kunststofmaterialen kunnen dit!

Vleesverwerkende industrie

De vleesverwerkende industrie verwerkt hoofdzakelijk gevogelte (zoals kippen en kalkoen) en rood vlees (zoals runderen, kalveren, varkens, paarden en schapen). Natuurlijk zijn hygiëne en voedselveiligheid heel belangrijk in deze sector. Een voedingsgeschikt kunststofmateriaal dat in deze sector ingezet kan worden, is polypropyleen. Dit komt u dan ook vaak tegen in de voedingsmiddelenindustrie.

Vind een specialist

Vind een specialist

Ben je op zoek naar een specialist die deze dienst voor je uit kan voeren? Maak dan gebruik van onze handige zoekfunctie en kom in contact met een bedrijf dat in jouw behoeften kan voorzien.