specialist biovergisting

Stof- en geurwasser specialist biovergisting

Opdrachtgever
Een Europese specialist in biovergisting en pionier in de productie van biogas, -elektriciteit, -brandstof en organische kunstmest.

Opdracht
In een monovergister, die mest verwerkt voor de aangesloten boerenbedrijven, wordt biogas geproduceerd. Het residu uit de vergister, het digestaat, wordt gedroogd en geperst tot organische mestkorrels als eindproduct. Bij dit proces komen grote hoeveelheden stank en stof vrij. Dat moest worden voorkomen.

Uitgevoerd door
Askové

Kunststof als oplossing
Askové heeft een een meertraps stof- en geurwasser ontworpen die de uitstromende lucht behandelt en met behulp van verschillende chemicaliën de stof- en geurcomponenten binden. Dat levert een optimaal reukloze uitstroom van lucht op, met een minimale fijnstofbelasting. De wasser is op het dak van de fabriek gepositioneerd, zodat de aanvoer van de verwarmde binnenlucht eenvoudig verloopt en de nodige hoogte voor de uitstromende lucht is bereikt.

Het gehele proces is zodanig ontworpen dat dit tot een minimale energiebelasting leidt. Het resultaat is dat vervuilde en veel stof bevattende luchtuitstoot uit het mestverwerkingsproces wordt omgevormd tot een schone, reukloze en stofarme luchtuitstroom met minimale energiebelasting. De installatie is gemaakt op basis van kunststof. Dit materiaal is ten opzichte van staal namelijk het beste bestand tegen chemie.

Relevante projecten