• Een duurzame oplossing

  Leidingsysteem De Marne

  Opdrachtgever
  De Marne; een belangrijke producent en wereldwijde exporteur van mosterd. Het bedrijf is hofleverancier van het Koninklijk Huis. De Marne-producten zijn in alle Nederlandse supermarkten verkrijgbaar.

  Opdracht
  Het RVS-leidingsysteem van De Marne corrodeerde geleidelijk doordat het in aanraking kwam met zuren zoals azijn, en door de constante hoge temperatuur van 70°C. Na verloop van tijd belemmerde dit de productie en distributie van mosterd. Het bedrijf wilde hier een oplossing voor.

  Uitgevoerd door
  Akatherm

  Kunststof als oplossing
  Akatherm bedacht een systeem op basis van kunststof dat de productconsistentie behoudt en tegelijkertijd corrosie door zuren en veranderende temperaturen voorkomt. De temperatuur- en zuurbestendige eigenschappen van PVC-C vormden in dit project een groot voordeel. Het materiaal heeft een lage uitzettingscoëfficiënt, wat betekent dat PVC-C minder beugels en compensatoren nodig heeft in vergelijking met PP. De gehele fabriek van De Marne is voorzien van PVC-C, waarbij gebruik is gemaakt van minimaal twee kilometer leidingen die chemisch resistent zijn tegen azijn.

  In het eindproduct is de azijnconcentratie aanzienlijk lager, waardoor de opslagtanks minder snel aangetast worden door corrosie. De leidingen komen continu in aanraking met azijn, maar hoeven in tegenstelling tot RVS-leidingen nu niet meer te worden gereinigd.