• Een duurzame oplossing

  Slijtvast materiaal

  Slijtvast kunststof onderscheidt zich van staal en aluminium door een laag wrijvingscoëfficiënt en een enorme slijtvastheid. Dit maakt kunststof de meest logische keuze voor industriële toepassingen – vooral toepassingen waarbij een hoge abrasieve weerstand vereist is.

  Slijtvaste technische kunststoffen hebben een hogere slijtvastheid dan reguliere technische kunststoffen en zijn in staat om extreme drukken en hoge temperaturen te weerstaan.

  Kunststof blijkt in de praktijk goedkoper en veelzijdiger dan metalen. Staal verkrijgt zijn weerstand tegen abrasieve slijtage door het materiaal te harden, met elementen als chroom of vanadium. Dit maakt slijtvast staal relatief duur en zwaar in vergelijking met kunststof. Ook de verspaanbaarheid van gehard staal is minder dan die van kunststof.

   

  Voorbeelden van slijtvaste kunststoffen

  Voor elke toepassing is er een juiste kunststof. De keuze voor het materiaal wordt bepaald door de druk en de temperaturen waaraan de materialen worden blootgesteld.

   

  Polyamide (PA)

  Polyamide – in de volksmond beter bekend als nylon – heeft een goede slijtvaste werking. Ook is polyamide sterk, chemisch goed bestendig, isolerend én trillingsabsorberend. Door een bijzonder laag wrijvingscoëfficiënt heeft polyamide bovendien een bijzonder lange levensduur.

  Nylon kan worden gegoten of worden geproduceerd door te gieten. Gietnylon heeft als voordeel dat het harder en daardoor extra slijtvast is. Bovendien is gietnylon spanningsvrij en neemt het minder vocht op dan geëxtrudeerde nylon.

   

  Hoogmoleculair polyethyleen (HMPE)

  Een homogene kunststof die slijtvast is en goede mechanische eigenschappen bezit.

   

  Polyacetaal (POM)

  Polyacetaal wordt gekenmerkt door een hoge mechanische sterkte, grote veerkrachten een goede kruipweerstand. Niet voor niets wordt polyacetaal veel gebruikt in de technische industrie. Door de te verwaarlozen vochtopname is het materiaal slijtvast en vrijwel helemaal spanningsvrij.

  Een variant op polyacetaal  is POM-XL: een variant waaraan een deel polyethyleen is toegevoegd. Hierdoor ontstaan verhoogde glij-eigenschappen en een lager wrijvingscoëfficiënt.

   

  Polyethyleen terephtalaat (PETP)

  PETP is een thermoplastisch polyester, geschikt voor voorwerpen waarbij vormvastheid en stabiliteit van groot belang zijn. PETP heeft een hoge mechanische werking, een goede slijtageweerstand en is bovendien onbrandbaar.

   

  Polytetrafluorethyleen (PTFE)

  Het kunststof PTFE heeft een bijzonder hoge chemische resistentie en is bestand tegen temperaturen tot 260 graden Celsius. PTFE heeft een extreem laag wrijvingscoëfficiënt, brand niet en is anti-klevend.

   

  Polyurethaan (PUR)

  Polyurethaan of PUR neemt meerdere vormen aan. Er is een soepele en veerkrachtige uitvoering en een onbuigbare harde vorm. Massief PUR kenmerkt zichzelf door een extreem hoge scheurweerstand. De soepelere PUR is zeer schokvast. Beide varianten zien we vaak terug als stootblok of als buffer.

   

  Over UNIK

  Als branchevereniging willen we industriële kunststoffen positioneren als hét alternatief voor traditionele materialen. Kunststof is een van de meest innovatieve materialen voor industriële toepassingen, met ongekende mogelijkheden. Ontdek uw kansen en bekijk onze eerdere succesvolle projecten en kansen die wij zien voor de industrie.

  LOGO UNIK

  nylonkunststof