• Een duurzame oplossing

  Welke soorten kunststoffen zijn er?

  Er zijn drie soorten kunststoffen: thermoharders, thermoplasten en elastomeren. We leggen de overeenkomsten en verschillen uit.

  De drie soorten kunststoffen zijn:

  • Thermoharders
  • Thermoplasten
  • Elastomeren

  Elke kunststof heeft zijn eigen unieke kenmerken, die we per kunststof toelichten en en uitleggen.

   

  Thermoharders

  Thermoharders zijn harde plastics, die gekenmerkt worden doordat ze krasvast en weinig buigzaam zijn. Voorbeelden van thermoharders zijn tennisrackets, stopcontacten en surfplanken.

  In tegenstelling tot een thermoplast, blijft de thermoharder ook hard bij verhitting.

  Thermoharders kunnen niet op dezelfde manier worden verwerkt als een thermoplast. De reden is dat deze soort kunststof, na de verwerking, niet meer omvormbaar is: de thermoharder zal bij verhitting niet smelten, maar ontleden zonder vloeibaar te worden.

  • Ook bekend als: thermohardende synthetische polymeren
  • Structuur: macromoleculaire verbindingen met een 3-dimensionale netwerkstructuur

   

  Thermoplasten

  Thermoplasten zijn kunststoffen die bij verwarming van vorm veranderen. Doordat deze kunststof vloeibaar wordt, is het in verschillende vormen te gieten. Voorbeelden van thermoplasten zijn buizen, kozijnen en folies.

  Thermoplasten bestaan uit lineaire macromoleculen zonder dwarsverbindingen. Bij verhitting zal de onderlinge binding tussen moleculen verbreken, waardoor individuele ketens langs elkaar glijden en de thermoplast kan smelten. Na het smelten kan de thermoplast in elke gewenst vorm worden gegoten.

  • Ook bekend als: synthetische polymeren gevormd uit lineair geschakelde monomeren
  • Structuur: lineaire macromoleculen zonder dwarsverbindingen

   

   

  Elastomeren

  Elastomeren bestaan uit een combinatie van thermoharders en thermoplasten. De elastomeren benaderende vorm en structuur van rubber. Voorbeelden zijn autobanden, schoenzolen en elastiek.

  Bij externe belasting zullen de elastomeren van vorm veranderen, wanneer de belasting in het kritische gebied valt. In de situatie waarin de belasting langere tijd aanhoudt, gaat dit ten koste van de elasticiteit. De rek neemt toe en zorgt dat de elastomeer permanent vervormt. Dit verschijnsel noemen we ‘kruip’ en is te vergelijken met een elastiek wat wat langere tijd is opgerekt en daardoor minder strak is dan voorheen.

  • Ook bekend als: rubbers-elastomeren
  • Structuur: synthetische polymeren

   

  Wij zijn UNIK

  UNIK is de Unie Nederlandse Industriële Kunststofbewerkers. In Nederland lopen wij voorop in het innoveren en implementeren van nieuwe toepassingen voor kunststof. Meer weten? Bekijk onze eerdere succesvolle projecten en onze oplossingen per industrie.
  Unie Nederlandse Industriële Kunststofbewerkers
  buis van kunststofbuizen gemaakt van kunststof