• Een duurzame oplossing

    Wat is plastic?

    Wat is plastic en wat zijn de voordelen voor de industriële industrie?

    Wat is plastic en wat kunnen we ermee? Een simpele vraag met meerdere antwoorden. Plastic is één van de meest veelzijdige grondstoffen en is dus bij uitstek geschikt voor industrieel gebruik. Ontwikkelingen gaan namelijk snel, waardoor plastic inmiddels een volwaardig alternatief is voor aluminium en RVS.

     

    Wat plastic is

    Plastic ontstaat uit chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden gemaakt. Kunststof is een materiaal opgebouwd uit zeer omvangrijke moleculen, ontstaan door synthese. Grondstoffen zijn koolwaterstoffen, afkomstig uit de olieraffinage. Tijdens de chemische synthese gaan grondstoffen bindingen aan (covalente of ionaire bindingen) en vormen daardoor amorfe of kristallijne kunststoffen.

    Plastics zijn polymeren: moleculen opgebouwd uit kleine moleculen, de monomeren. Er zijn zeven hoofdsoorten plastic, waarvan de eigenschappen afhankelijk zijn van de polymeerlengte. Polyethyleen (PE), om een voorbeeld te noemen, is stug en hard doordat dit plastic langere polymeerketens bevat.

     

    De etymologie van plastic

    De naam ‘ plastic’ is een Frans leenwoord. Zowel de originele spelling als de Nederlandse variant ‘plastiek’ staat vermeld in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

    Het woord ‘plastic’ is afkomstig van het het Latijns ‘plasticus’ en het Griekse ‘plastikos’ en wordt sinds de zeventiende eeuw gebruikt in de betekenis van ‘in staat om te vormen’. De huidige betekenis van plastic als een stof die kan worden omgevormd dateert uit 1905 (oorspronkelijk in de context van tandvormen. Als benaming voor een synthetisch product gemaakt van oliederivaten is plastic in 1909 voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse chemicus Leo Baekeland.

     

    Is kunststof plastic?

    Kunststof en plastic zijn niet hetzelfde. Plastic is een kunststof, maar niet elke kunststof is een plastic.

     

    Het verschil tussen plastic en kunststof

    De woorden plastic en kunststof worden in de praktijk als synoniemen gebruikt. Toch zijn ze niet hetzelfde.

    Kunststoffen zijn in te delen in drie groepen:

    • Thermoplasten
    • Thermoharders
    • Elastomen

    De drie groepen verschillen van structuur, oplosbaarheid en smeltpunt.

    Een plastic is een kunststof waarmee, door verhitting in een vorm onder druk, een object wordt gemaakt. We spreken dan van een thermoplast.

    Thermoharders (bijvoorbeeld polyester) en elastomen (kunstrubbers) vallen dus ook onder de kunststoffen maar zijn geen plastic.

     

    Plastic verslaat staal

    Plastic is niet of nauwelijks onderhevig aan externe invloeden en gaat een leven lang mee. Hierdoor vormt plastic een uitstekend alternatief voor traditionele grondstoffen zoals aluminium en RVS.

    Alle voordelen van plastic op een rij:

    • Oxideert niet
    • Flexibel
    • Goedkoop
    • Duurzaam.

     

    De productie van kunststof

    De eerste kunststof was bakeliet; ontwikkeld en geïmplementeerd in of rond 1908. Inmiddels is kunststof niet meer uit onze maatschappij weg te denken.

    Plastics zijn opgebouwd uit bundels macromoleculen, ook wel polymeren genoemd. Een polymeer is opgebouwd uit moleculen ontstaan door synthese van kleine moleculen: monomeren.

    De basis van kunststof is aardolie. Deze aardolie wordt ‘gekraakt’. Tijdens dit proces wordt de olie verhit in de zogeheten kraakruimte. Bij het kraken worden de grote molecuulketens gebroken in kleinere ketens. Dit gebeurt door het verbreken van verbinding tussen koolstofatomen.

    Het gebruik van een katalysator versnelt het kraken.

    Tijdens het kraken ontstaan de stoffen propeen en etheen. Door de propeen en etheen te polymeriseren, ontstaat de basis voor kunststof.

     

    Over ons

    Wij zijn UNIK: de Unie Nederlandse Industriële Kunststofbewerkers. Als branchevereniging lopen wij voorop in de ontwikkeling, de productie, het bewerken en het onderhoud van industriële kunststoffen. Bekijk onze eerdere succesvolle projecten en ontdek de oneindige mogelijkheden van  verschillende soorten kunststof.

    Uitleg over wat plastic is.