De industriële chemiesector in Nederland is groot en speelt wereldwijd een belangrijke rol. Het is de op een na grootste bedrijfstak in Nederland (de voedings- en genotmiddelenindustrie is de grootste).

De chemische industrie maakt producten die ontstaan door het aanbrengen van chemische veranderingen aan bestaande (grond)stoffen. Kunststoffen hebben een hoge chemische resistentie en spelen een grote rol bij de fabricage van deze producten.

In deze branche kom je kunststoffen dan ook overal tegen.

chemische industrie kunststof buizen

Chemicaliënproductie

In veel productieprocessen worden chemicaliën toegepast. Kunststof is zeer geschikt om veilig en betrouwbaar ingezet te worden, in het bijzonder bij zuren, alkaliën en chemische bestanddelen. Voor gebruik bij de chemicaliënproductie zijn kunststofcomponenten specifiek ontworpen om optimaal te functioneren bij de productie en het transport van chemicaliën. Hierbij worden hoge eisen gesteld aan veiligheid, efficiëntie en onderhoud.

Petrochemie

De petrochemie is een sector die zich bezighoudt met het verwerken van petroleum. Hier wordt aardolie verwerkt en worden producten uit aardolie gemaakt. In deze sector vinden veel verschillende chemische processen plaats om de eigenschappen van de diverse producten te verbeteren. Daar waar de temperaturen en drukken niet te hoog zijn, is kunststof het ideale materiaal om in te zetten.

Oppervlaktebehandeling

Bij een oppervlaktebehandeling wordt een deklaag op een ondergrond aangebracht. Het doel is om het object te verfraaien, te beschermen tegen (schadelijke) externe invloeden (corrosie) of om een betere hechting te krijgen. Denk hierbij aan het verf- of lijmproces. Ook kunnen materiaaleigenschappen veranderd worden door een  oppervlaktebehandeling. Producten die behandeld moeten worden gaan door verschillende baden, om zo de oppervlakte van de producten voor te bereiden, te spoelen, te galvaniseren en af te werken.

In de oppervlaktebehandeling spelen uitgebalanceerde chemische en fysische omstandigheden een belangrijke rol. Kunststofcomponenten in deze sector voldoen aan specifieke normen en eisen, waardoor u verzekerd bent van producten die deze omstandigheden garanderen.

Vind een specialist

Vind een specialist

Ben je op zoek naar een specialist die deze dienst voor je uit kan voeren? Maak dan gebruik van onze handige zoekfunctie en kom in contact met een bedrijf dat in jouw behoeften kan voorzien.