• Een duurzame oplossing

  Zoutzuurtank Shell Qatar

  Opdrachtgever
  Shell Quatar

  Opdracht
  Shell Quatar had een oplossing nodig voor een neutralisatie. Een neutralisatie bestaat uit een zoutzuur-natronloog en neutralisatietank inclusief pompen, appendages, instrumentatie en verbindend leidingwerk. Deze neutralisatie heeft als doel om afvalwaterstromen te neutraliseren tot de juiste pH-waarde. Hoofddoel van dit project was de complete skid op tijd in Quatar af te leveren. Het ging om dubbelwandige opslagtanks van 45 m3 elk, gecombineerd met een dubbelwandige 18 m3 neutralisatietank.

  Uitgevoerd door
  Mosman Installatie & Kunststoftechniek

  Kunststof als oplossing
  Mosman Installatie & Kunststoftechniek ging aan de slag in Nederland. Maar omdat Shell on the spot een probleem kreeg met een andere tank, een bestaande zoutzuuropslag van 1.000 m3, werd de door Mosman inmiddels ontworpen opstelling gebruikt als voorlopige vervanging van deze tank. Omdat er zich logistieke problemen voordeden is de opstelling, die bij Mosman in Nederland was opgebouwd, in alle snelheid ontmanteld en met Russische transportvliegtuigen naar Quatar gevlogen. Met begeleiding van Morsman was de installatie in Quatar snel in bedrijf. Drie dagen na de oplevering van de nieuwe tank is de oude zoutzuuropslagtank buiten gebruik gesteld in verband met te grote lekkages. Door het adequate optreden is een financiële ramp voorkomen.

  Dit uitdagende project is opgebouwd met hoogwaardige kunststoffen. Er is gekozen voor kunststof vanwege de resistentie, de hoge omgevingsfactoren (soms wel oplopend tot 70°C) en de blootstelling aan uv-licht in combinatie met de druk van het systeem. Kunststof is hierin het perfecte materiaal.