Polyethyleen is de meest gebruikte kunststof dankzij unieke eigenschappen.
De eigenschappen van polyethyleen:
De kunststof polyethyleen is de meest populaire kunststof van dit ogenblik, dankzij meerdere unieke eigenschappen. Polyethyleen is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen, kan polyethyleen worden belast tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.
Bovendien is polyethyleen uiterst duurzaam. Door het toevoegen van additieven tijdens het productieproces is polyethyleen uv-bestendig. Net als andere kunststoffen wordt polyethyleen niet snel door bacteriën afgebroken en is het niet of nauwelijks onderhevig aan corrosie of oxidatie.
Polyethyleen is daarnaast goed te recyclen, want als thermoplast kan het worden omgesmolten en worden hergebruikt. Dit maakt polyethyleen niet alleen een verstandige, maar vooral ook een duurzame keuze.
In beginsel wordt polyethyleen vaak gebruikt als een ‘hard plastic’, maar na het smelten van de korrel is polyethyleen toepasbaar in flexibele producten, zoals kabelmantels, water- en gasleidingen en industriële verpakkingsfolie.
Polyethyleen wordt ook gebruikt voor leidingen voor gas, drinkwater en riolering. Dankzij zijn grote stijfheid is polyethyleen bij uitstek geschikt voor leidingen die onder een flinke druk staan.
Ook zien we polyethyleen vaak terug in mantelbuizen, waardoor de leidingen en/of kabels (die er doorheen lopen) extra worden beschermd.
De namen polyethyleen en polyetheen worden vaak door elkaar heen gebruikt. De oorspronkelijke benaming is polyethyleen, maar tegenwoordig wordt de naam polyetheen vaak gebruikt.
De achterliggende reden is dat dit plastic tegenwoordig gemaakt wordt door etheen te koppelen in ketens, waar vroeger gebruik werd gemaakt van aaneengeschakelde methyleengroepen.
Alhoewel de term ‘polyetheen’ de materie beter beschrijft, is de term ‘polyethyleen’ nog altijd de meestgebruikte benaming door de kunststofindustrie en haar afnemers.
Polyetheen wordt gemaakt door middel van polymerisatie van etheen (een koolwaterstof). Tijdens dit proces ontstaat één lange keten van gelijksoortige etheenmoleculen. Elke individuele molecuul is een monomeer; de hele keten van identieke moleculen heet een polymeer.
Het resultaat is een matig flexibel materiaal, opgebouwd uit een semi-kristallijne samenstelling. Polyetheen bestaat uit onderling verbonden eilanden van geordende kristallijnen structuren, in combinatie met amorfe, ongeordende structuren.
De samenstelling van het materiaal verandert bij opwarming en afkoeling. In vloeibare toestand kan polyetheen gemakkelijk in allerlei vormen gegoten worden.
De namen geven het al aan. De dichtheid van hogedichtheidpolyetheen (HDPE) en lagedichtheidpolyetheen (LDPE) verschillen van elkaar. Een hogere dichtheid betekent een grotere stijfheid, hardheid, sterkte, slijtvastheid en een betere bestendigheid tegen hogere temperaturen en chemicaliën.
HDPE heeft een hoge kristalliniteit en daardoor een hoge dichtheid tussen 0,94 g/cm3 en 0,97 g/cm3. HDPE kunststof is bestand tegen de meeste zuren, alkalimetalen en chemicaliën en blijft vormvast bij temperaturen van -40°C tot +70°C. LDPE heeft in tegenstelling tot HDPE sterk vertakte polymeerketens en een lage dichtheid tussen 0,91 tot 0,94 g/cm3. Dit materiaal is zacht en gemakkelijk buigbaar. LDPE wordt daarom vooral gebruikt voor plastic folie en plastic zakken. Wij leveren uitsluitend producten uit HDPE kunststof.
Wij zijn UNIK, de Unie Nederlandse Industriële Kunststofbewerkers. Onze leden lopen in de wereld voorop in de ontwikkeling, de bewerking en de productie van kunststoffen voor de industrie. Kijk voor meer informatie ook bij onze vele geslaagde projecten en ontdek de applicaties van kunststof voor de industrie.